вторник, 14 август 2012 г.

Ламинат /ламиниран паркет/

Ламинираните подови настилки и т.нар. ламинат заемат все по-голямо място в интериорните решения. Декорите обикновено наподобяват паркет, гранитогрес, а също така на пазарът са познати и дизайнерски модели, които внасят един по-разчупен и нестандартен изглед на пода. 

Благодарение на лесната поддръжка, ламинатите стават все по-предпочитани алтернативи за подови настилки. Сравнително ниската цена и голямото разнообразие от модели, допринасят за все по-голямата им популярност. Какво трябва да знаете при изборът на ламинат? На първо място трябва да се съобразите с цялостният интериор. Трябва да сте наясно дали искате да поставите един по-тъмен акцент на пода при светли стени, който е подходящ за по-големи помещения, или разполагате с малко помещение, за което би бил подходящ по-светъл декор, що се отнася до подът. Важно е да знаете, че тъмните подови настилки, визуално смаляват стаите.

Подовите настилки, по-известни като ламинат или ламиниран паркет са:
·         Едноламелни
·         Двуламелни
·         Триламелни

Едноламелните са подходящи за всекидневни, докато дву- и три-ламелните за по-малки помещения, като спални, коридори и други. Трябва да се съобразите и с това дали подът е с по-голямо натоварване или с по-малко. За места които посещавате по-често са подходящи ламинати с висок клас износоустойчивост – като офиси, холове и др. Това са с класове AC4, AC5, като дебелината им варира в следните размери – 8мм, 10мм, 12мм. Когато става въпрос обаче за спални или места които посещавате по-рядко, то прекрасен избор биха били и ламинирани подови настилки с по-ниска степен на износоустойчивост – AC3, като подходящ е и класът AC4.

Тук дебелината на ламината достига едва 7мм-8мм. Когато имате преход с други помещения, като бани, коридори и т.н. , то трябва да знаете предварително нивата им, тъй като е необходимо под ламината да се положи подложка. Точно поради тази причина, подложките биват с различни размери. Дебелината тук може да е в следните размери: 2мм, 3мм, 5мм. Ако имате плочки в коридора например, които трябва да граничат с избран от вас декор ламинат, то трябва да направите следната сметка за ламинат:

Пример 1:
Ламинирана подова настилка 8мм, подложка 3мм, общо 11мм ниво за плочки.
Ламинирана подова настилка 12мм, подложка 5мм, общо 17мм ниво за плочки.

Освен гореописаните предимства, ламинатите имат и още едно, не маловажно – подходящи са за подово отопление! Съвременните декори максимално се доближават до естествения паркет, което ги прави приятни и предпочитани. А дори да ви омръзне този цвят след време, то демонтажът и смяната му са доста лесни и бързи!